Pærer

En af de allervigtigste ting at overveje, når man har købt en lækker design lampe, er hvilken pære, man vil benytte i den. Det er ikke uset, at lampedesignere tænker lyskilden ind i helhedsbilledet allerede fra starten af, hvorfor visse lamper på markedet produceres med en integreret pære. Langt størstedelen laves dog med en åben sokkel, så lampens ejer selv kan vælge hvilken pære, der skal i og ligeledes skifte den igen, hvis det skulle blive nødvendigt. Det er enormt forskellige fra lyskilde til lyskilde, hvilket lys der gives; er det kraftigt eller svagt, gult eller hvidt osv. Derudover er der stor forskel på strømforbruget formen og selvfølgelig soklen.

Er du i tvivl, så tøv ikke med at henvende dig til os i butikken eller på chatten – vi hjælper gerne!

Læs mere her, om hvordan du kan spare penge ved at skifte til LED.

NEM OG OVERSKUELIG OVERSIGT OVER ALLE PÆRETYPER

Vi ved hvor vigtigt information er, når man skal vælge en lyskilde. Netop derfor, har vi lavet denne oversigt over de mest udbredte pæretyper og hvor de passer ind i dit hjem.

Hvis du er i tvivl om hvilken lyskilde der passer til din lampe, kan disse informationer muligvis hjælpe dig på vej til at vælge hvilken type pærer din lampe har brug for. Der er et hav af forskellige med alle former for tekniske specifikationer (farvegengivelse, farvetemperatur, lumen o.l.). Det allerførste du skal vide, er dog hvilken pæretype du har brug for, derefter kan du tjekke alle dens specifikationer og se om den passer til det den skal i hjemmet.

Energimærket
Gå især efter LED med A+ eller bedre. Eller Sparepærer med A.
Sokkel & dimensioner
Vær sikker på pæretypen passer i både dimensioner og sokkel.
Lumen
Husk at vælge lidt højere lumen end du gerne vil have.
Dæmpning
Skal den kunne dæmpes? Vær sikker på den kan, hvis svaret er ja.
Spredningsvinkel

Spot eller almindelig belysning? Vær sikker på spredningsvinklen er derefter.

Farvegengivelse
Hvis farvegengivelsen er særlig vigtig, vælg en pære på minimum 85-90 RA.
Farvetemperatur
Vær sikker på pæretypen ikke har en for høj Kelvin hvis det er til inden døre.
Levetid

Gå efter lang levetid på pæren. Sparepærer mindst 10.000 timer og LED mindst 15.000 timer.

Der findes fire forskellige pæretyper som har vidt forskellige formål

Glødepærer

Glødepæren er blevet helt udfaset i 2012 pga. dens forfærdelige energieffektivitet, og bliver altså ikke produceret længere. Så hvis du skal have skiftet dine glødepærer, bliver det nok med enten sparepæreren eller LED-pæren.

Den bruger op til 4 gange så meget strøm som A-pæren, men har derimod en god farvegengivelse. Derfor bør denne lyskilde kun bruges steder, hvor du gerne vil have godt lys over kort tid, som f.eks. over spisebordet

Halogenglødepærer

Halogenglødepæren har samme problem med strømforbruget som glødepæren, medmindre de har betegnelsen - Energy Saver (ES) eller Infra-Red-Coating (IRC) som kan reducere strømforbruget med 30-40%. 
Derimod er Halogenglødepæren rigtig god, de steder hvor farvegengivelsen er vigtig da dens farvegengivelse kan komme op på 99. Dette gælder altså køkkenbordet, spejlet i badeværelset og ved arbejdsbordet, hvor det er vigtigt farverne ikke ser kedelige og uappetittelige ud.

OBS: Husk de bliver meget varme, så hold 50 cm væk fra brændbart materiale

A-pærer (Sparepærer)

A-pæreren, også kaldet sparepære, var den første der erstattede glødepæren, da den giver mere lys per watt og også har en betydelig længere levetid. Du kan typisk spare 70 kroner per glødepære du udskifter med en sparepære.Sparepæreren har til gengæld det problem, at dens farvegengivelse ikke er i nærheden af at matche glødepæren. Som en tommelfingerregel, skal forholdet i watt være cirka 1:4 i forhold til glødepære.

Eksempel: Glødepære (25 W) -> Sparepære (5-7 W).

LED Pærer

LED (Light Emitting Diode) er op til otte gange mere energieffektiv end en glødepære. Samtidig har de lang levetid, hvilket gør dem gode til mange formål, men de er dog ikke løsningen på alle udfordringer. De er særdeles velegnet til markeringslys og udsmykning eller som spots i skrivebords- og/eller læselampe.

Lys dioderne tænder ved fuld styrke med det samme og tåler meget lave temperaturer. Kvaliteten varierer meget, hvor mange af lyskilderne er dårligt deklarerede, hvilket gør det svært altid at få oplysninger om dens farvegengivelse, farvetemperatur o.lign. Du skal især være opmærksom på lysfarven, da der stadig findes mange dioder med ret koldt lys.

 

 

Glødepære

 

Halogen- 
glødepære

 

Sparepære

 

LED Pære

Energibesparelse

 

20%

75%

80%

Energimærke

E-G

C

A

A+ og A++

Lumen (lm)

410

410

430

470

Watt (W)

40

30

10

7

Effektivitet (lm/W)

10

14

43

67

Farvegengivelse (Ra)

97-99

90-99

80-85

80-95

Farvetemperatur (K)

2.700

2.500 - 3.000

2.500 - 3.000

2.600 - 3.500

Levetid i Timer

1.000

2.000

10.000

15.000

Tænder med det samme

Ja

Ja

Nej

Ja

Indeholder Kviksølv

Nej

Nej

Ja

Nej

Oversigt over de forskellige sokkel typer

Soklen er fundamentet i pæren og er altså den del du skruer eller stikker direkte ind i lampen. Der er et hav af forskellige sokler, og da det er vigtigt at vide, hvilken sokkel der passer til din lampe, kommer her et billede, hvor du hurtig kan se hvordan de forskellige sokler ser ud. De fire øverste er de mest almindelige, og er også dem vi sælger langt flest af.

De fleste nye energipærer fås med samme sokler som de gamle glødepærer og halogener, så det er muligt at kigge på dem også

E27

E27 er den traditionelle sokkel alle kender fra glødepærerne. De fås dog også i dag til LED og sparepærer, så de også kan anvendes i dine eksisterende lamper. Anvendes til 230 volt lyskilder

E14

Dette kan beskrives som den lille udgave af E27 og bruges derfor oftest i mindre lyskilder (med lavt watt tal) når det kommer til glødepærerne. LED og sparepærer fås også med E14. Anvendes til 230 volt lyskilder

GU10

Nyere type, som anvendes til halogen- og LED pærer. GU10 fungere således at lyskilden indsættes og drejes let på plads. Anvendes til 230 volt lyskilder.

R7s

R7s er en halogenpære til eksempelvil arbejdslamper. Typisk til 230 volt lyskilder

GU5.3

GU5.3 er en lille 12volt stikbens fatning til halogen- og LED pærer

G9

G9 er også en lille stikbens fatning, hvor din lyskilde ganske enkelt skal trykkes på ind i fatningen. Den bruges til halogen- og sparepærer samt LED lyskilder. Bruges også til 230 volt lyskilder.

GU4

GU4 er en 12 volts fatning til stikbens pærer. Den anvendes hovedsageligt til halogenpære, men kan også fås som LED lavvoltspære

GY6,35

GY6,35 er også en 12 volts lavvolts fatning til stift halogenpære. Tallet 6,35 indikere, at der er 6,35mm imellem de 2 stikben.

G4

G4 er den lavvolts (12 volt) stift halogenpære der er mest kendt. Man ser den oftest i mange små 12 volt indbygningsspot, køkkenspot o.l. Tallet, ligesom GY'eren indikere, at der er 4 mm imellem de 2 stikben. Fatningen fås også med halogen- og LED pærer.